2009. május 13., szerda

Zoom G1...



Következő tesztalanyom egy Zoom G1-es multieffekt volt. Nem rajongok ezekért az olcsó multikért, sőt ha tehetem már inkább kerülöm őket! De azért megnéztem ilyen árkategóriában mit tud ez a pedál. A pedálon alapjában véve elég sok minden megtalálható, nézzük meg mit is tartalmaz pontosabban:


  • 3sávos EQ (lo, mid, hi)
  • Drive: különböző torzításfajták kövül válogathatunk, csak hogy megnézzünk párat: od, dist, ac simulator, marshall drive, metal zone stb...
  • COMP/EFX: compressor, auto wah, booster, tremolo, phaser, ring mod., slow attack, vox wah, cry wah közül válogathatunk itt.
  • ZNR/AMP: itt erősitőket szimulálhatunk, ZNR, Combo ZNR, Bright Combo ZNR, Stack ZNR
  • Modulation: chorus, ensemble, flanger, step, pitch shift, mono pitch, HPS, vibrato közül válogathatunk, az alatta lévő "rate"-al pedig a sebbességeket tudjuk állítgatni.
  • Delay: delay, tape echo, analog delay, ping pong delay fajta visszhangokat találjuk meg benne, "time"-al a visszhang idejét állíthatjuk.
  • Reverb: hall, room, spring, arena, tiled room módok segítségével állíthatjuk be attól függően hogy éppen kertben vagy szobában használjuk. "decay"-al -
  • Patch level: effekt hangerejét állíthatjuk vele.
  • Gain: erősítés hangszíne
  • Rhythm: gyakorlásra való dob ritmusokat találhatunk itt.
  • Play: előre beállított effektekkel játszadozhatunk benne.

Ha beállítunk magunknak egy effektet akkor azt a "BANK UP TAP" gombbal elmenthetjük magunknak. Az első két pedált egyszerre lenyomva a gitárunkat hangolhatjuk be. Azt hiszem ezek azok a dolgok amiket feltétlen tudni kell a ZOOM G1-ről.

Hang: Na, hát akkor most vegyük szemügyre mi jó és mi nem jó. Maga a pedál, nem a multik csúcsa, és nem is egy nagy durranás.. de vannak benne jó és rossz elemek egyaránt! Mindenféle effekt benne van a pedálban így erre nagyon nem panaszkodhatunk, viszont a hang az már kevésbé jó mindenhol. Példálul a torzitóknál a boss metal zone-nak valami borzalmas hangja van.. de a ring mod, chorus, acoustic simulator kifejezetten szépen szól.

Összegezve: Azt mondom hogy a multinak egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai, előnyben főleg az akusztikus és clean hangzást kedvelők találnak majd örömet. Aki zúzást és egyebet kedveli, az csodát ne várjon a pedáltól! Az egyetlen kemény metal hangzása a pedálnak az "ExtremeDS" nevezetű, ez szépen szól, de lehetne jobb is. Összegezve azt mondom, hogy kezdőknek kimondottan ajánlom ezt a pedált: 1. olcsó és könnyen kezelhető 2. megtanulhatja a különbözö hangzásokat és alapdolgokat, saját hangzáskat alakíthat ki, és amikor a kispedálokhoz eljut addigra már lesz egy elképzelése arról hogy mit is szeretne pontosan. Aki pedig mindenképpen multit szeretne, az kösse fel a gatyáját de egy ilyenben nem fog csalódni: BOSS ME-20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése