2009. október 24., szombat

Reason 1. rész

Hello! A Reason 4 bemutatóját és tesztjét nem egy cikkben fogom leírni mert az úgy kicsit sok lenne, ezért majd részekben fogok postolni. Plusz még nem csak saját, hanem más oldalon szerzett tapasztalatokat is bemutatnék. Akkor kezdjünk is neki! Aki nem tudja, hogy miről lenne szó annak egy rövid kis bemutató: "A Reason egy digitális zeneszerkesztő program, melyet a svéd Propellerhead Software fejlesztett. Struktúráját tekintve egy szekvenszer részből, és egy "keretből" áll, melybe virtuális szintetizátorokat, effekteket, és egyéb hangtechnikai eszközöket helyezhetünk. Az egyes eszközöket szabadon köthetjük egymás után, így létrehozható egy virtuális stúdió, melyet a szekvenszer segítségével programozhatunk kézzel, vagy MIDI-n keresztül.

Kinek ajánlott a Reason? Azoknak a kezdő és profi elektronikus zenészeknek akik kiváló hangzásvilágot és valódi hangszeres élményt akarnak írni.

Hangszeres élmény? Nos, ez elég furcsán hangzik egy digitális stúdió programtól de ez így igaz. A Reason-höz kaphatóak Refill Pack-ek amelyekben rengeteg hangminta áll rendelkezésünkre. Ezeket az NN-XT és az egyszerűbb NN-19 kezeli. A legtöbb tapasztalatom más szoftverrel, hogy minden hangot virtuális hangszer (VSTi) szólaltat meg.

Ennek több hátránya is van ha valaki valósághűbb zenét akar csinálni: -mivel általában külön szoftver és hajlamos időnként nem működni esetleg hiba miatt nem indulni -nagy a gépigénye -sosem fog úgy szólni mint az eredeti hangszer (ha az a célunk vele)

Előnye: -Bármilyen hangot képes megszólaltatni

A Reason nem támogatja a virtuális hangszeres bővítést.

A Refill készítők mint pl.: a piano refill úgy lett rögzítve, hogy a zongora több hangját rögzítik különböző leütési erővel. Ennek az aprólékos eljárásnak köszönhetően a midizés közben valódi zongora hangot hallunk lassítás gyorsítás miatti torzulás nélkül és ha a billenttyűt gyengéden nyomjuk, akkor gyengéden is halljuk mint a valódi hangszeren. Ilyesmi módon készültek dobszettről és egyéb hangszerről.

A Reason tartalmaz virtuális hangszereket is amik közül a thor a legbonyolultabb. Ez kizárja a vst támogatás hiányát. Aztán a Malstörm ami kicsit egyszerűbb, végül a Subtracktor ami 2 Oscillator pár modulációs lehetőséggel.

Ütemtéren két eszköz is áll a rendelkezésünkre. A Redrum hangokat nyithatunk be a DR-Rex pedig loopokat amihez egy ReCycle nevű kis programmal készíthetünk hangmintákból szeletelt loopot. Nos, mivel bizonyos deckek kompatibilisek más deckek fájlaival így ütemet pl. NN-XT-ben is készíthetünk. Alapvető effektekkel is fel van szerelve, mint Screamer 4 ami egy többfunkciós torzító, Advenced Reverb ami egy nagytudású zengető, Flanger, Foldback Distortion, Phaser, Unison, Chorus/Flanger, Vocoder, Two Band Parametic EQ ill. Egy egyszűbb Reverb és egy Delay.

Rendelkezésünkre áll még két keverő egy 14 és egy 6 csatornás. A master javítására pedig az MClass effectek emelik jobb szintre a hangzást (Parametik EQ, Sztereo Imiger, Comressor, Maximizer).

A programban nem található kötöttség, mindenből annyit használhatunk amennyit akarunk és a Combinator pedig segít csoportosítani a samplereket és az effecteket. A midi részi igen erős és ha mindenképpen kellenek kiegészítő programokat, VST-k, 32 Sztereo Rewire csatorna áll rendelkezésünkre amit összeköthetünk bonyolultabb zeneszerkesztőkkel mint pl. az Ableton Live vagy a Cubase.

A kezdőknek remek kis program belemerülni a zeneszerkesztés világába, mivel egyszerű és átlátható. Meg a rakás tutorial persze :)"

Forrás

Folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése