2009. október 11., vasárnap

JamVOX teszt

Sziasztok!

Na hát akkor JamVOX nézzük meg hogyan is működik a valóságban! Nem egy általam írt teszttel kezdenem a bevezetést, én majd csak kiegészíteném a saját véleményemmel. Akkor lássuk:

"VOX JamVox

Ha erősítő- és effektmodellekkel szeretnénk dolgozni, akkor a számítógép nagy segítségünkre lehet, melynek használata igen praktikus és költséghatékony is egyben. Ez esetben a számításokat a processzor végzi, amit már amúgy is megvásároltunk. Így már csak egy USB-interface kell, ami a JamVox esetében nem más, mint egy Sztereó-Aktívmonitor.


Nagyszerű az ötlet, mivel a jammeléshez, gyakorláshoz így minden lehetőség adott és ha a JamVox-ot egy laptopra kötjük, akkor ráadásul még mobil is a megoldás. A gyártó a szoftverbe egy lejátszót is integrált,a mely CD, mp3 és megannyi formátum lejátszását teszi lehetővé. Ennek a lejátszónak egyik kedvenc funkciója a GXT (guitar-extraction-tool), ami leginkább egy karaoke funkciónak felel meg.

Hardver
A doboz, melynek tetején egy fogantyú van, optikailag egy erősítőt idéz, ami a benne található aktív-monitorra éppúgy igaz. A dobozból kivéve igen bizalomgerjesztőnek tűnik a kis műanyagdoboz a két 3”-os Fullrange-hangszórójával és az ezeket takaró ráccsal, melyen ott díszeleg a VOX felirat. Minden csatlakozóaljzat fémből van. Elől található a gitárbemenet és fejhallgatóaljzat, hátul pedig a Line-In, Line-Out aljzatok, melyek mindegyike sztereó. A Line-Outra például ráköthetünk egy Hi-Fit, vagy akár egy P.A.-t is. Van itt még egy expression pedálaljzat, egy dupla lábkapcsolóaljzat és természetesen egy USB csati is. Aki éppen énekelni szeretne, talál elől egy XLR bemenetet, különálló Level potival. Sajnos itt a fantomtáp lemaradt. Az Output-Level poti a hátul található Line-Outokért felel, míg a Monitor-Level a beépített hangszórók, ill. a fejhallgató hangerejét állítja.



Szoftver
Egy szoftver-CD, valamint két Audio CD található a szettben. Utóbbiakat használhatjuk jammelésre és gyakorlásra. A JamVox szoftver Windows-on és MAC-en egyaránt fut. A rendszerkövetelmények az oldalsávban található áttekintésben szerepelnek. Az installáció problémamentesen fut. Fontos, hogy csak a szoftver/driver telepítése után csatlakoztassuk a JamVox-ot számítógépünkhöz! Érdekes megoldás, hogy a JamVox önmagában egy USB-kulcs is, ami nélkül a program használhatatlan. Természetesen minden recording-szoftverrel együttműködik.

Képernyő
A képernyő felső részén található a program szekció, ahol is kiválaszthatjuk az általunk vagy éppen az előre beállított programokat. Ez alatt található az erősítő és effektszekció, mely igen egyszerűen kezelhető az úgynevezett Drag&Drop módszerrel. Innen balra található a metronóm és a felette elhelyezett Pickup Selector, ami egy valóban érdekes funkció. Segítségével egy szimpla hangszedőből egy dupla hangját idézhetjük elő és ugyanez visszafelé is működik. A bal alsó sarokban egy mixer található, ahol a gitár, a háttérzene és a mikrofon hangerejét tudjuk állítani. Az utóbbihoz még echot is keverhetünk. A képernyő fennmaradó jobb alsó részét a Player tölti ki. Itt a betöltött számot kedvünkre alakíthatjuk. Változtatható a hangmagasság, a tempó és akár a gitárt, vagy éppen az éneket is kivághatjuk a zenéből, hogy aztán mi játsszuk vagy énekeljük fel azt.

Gyakorlatban
Ahogy rákötjük az aktívmonitort a számítógépünkre, a gép azonnal észleli és a program elérhetővé válik a tálcán. Fontos, hogy legyen egy saját USB-Portja és ne egy USB-Hubon keresztül csatlakoztassuk, mert az utóbbi esetben nem fog elindulni a program. Az aktívmonitor használatára és a programra vonatkozó leírás részletesnek tűnik, ami viszont nem érhető el Magyar nyelven. A képernyő program-szekcióját megnyitva (a vox felirat mellett található piros szöveg) kiválaszthatunk egy presetet. Itt találunk Clean,Crunch, Metal, stb., valamint Artist-Preseteket is. Az általunk készített preseteket is ugyanitt tudjuk előhívni. A mentésre szolgáló gombok jobbra találhatóak. Az ezalatt található, fő ablakrészen állítgathatjuk az erősítő, effekt, láda modelleket. Duplán kattintva az erősítőn, azonnal megjelenik az összes elérhető modell. Öt VOX, öt Marshall, három Fender, két Boutique és öt különböző Metál erősítő modellje áll rendelkezésünkre. Az erősítőkhöz tartozó ládák természetesen tetszés szerint variálhatóak. Egy duplaklikk és már aktiváltuk is a kiválasztott erősítőt. Ekkor megjelenik ennek az erősítőnek a kezelőfelülete. Ha az ember rákattint valamelyik effektre vagy éppen a hangológépre, akkor annak kezelőfelülete az előbb említett erősítő kezelőfelülete alatt jelenik meg. Ez egyébként valóban intuitívra sikerült és senkinek nem fog gondot okozni a kezelés gyors elsajátítása. Az effekteket a Drag&Drop módszerrel szimplán egy kattintással mozgathatjuk az effektkörön, pontosabban jelúton belül balra, jobbra vagy akár a fekete kábel fölé, amikoron is az effekt a körön kívülre kerül, tehát inaktívvá válik. Hozzáadodóan egyébként minden modul, effekt, erősítő és láda is rendelkezik Bypass funkcióval. Az említett korlátlan tologatással kevés olyan lehetőség van, amit ne lehetne itt létrehozni. Bár egy torzítónak semmi keresnivalója nincs az erősítő mögött, itt mégis kipróbálhatjuk ezt. Az is hamar kiderül, hogy miért nem való az erősítő vagy éppen a torzító elé a delay, vagy a reverb. Egyszóval érdemes a realitás talaján maradni és úgy rendezni az effektkörünket. A lehetőségek tárháza igen nagy az effektek terén: Booster, torzítók, akkusztikus gitár szimulátor, octaver, modulációs effektek, jónéhány delay és reverb szimuláció áll rendelkezésünkre. A komplett erősítő és effekt rész kezelése jó mókának bizonyul, mindamellett, hogy áttekinthető és professzionális módon lett megalkotva. Az erősítők és effektek grafikai szempontból is nagyon szépek, vintage hatásúak, köszönhetően a kopottas felületnek, rozsdának, stb. A program gépigénye relatív magas, bár ez is csak megítélés kérdése. A mai gépeken simán elfut, de pl. a laptopoknál azért érdemes odafigyelni, mert nagyon idegesítő lehet, ha nem sikerül beállítani egy normális latenciát. A CPU terhelése az összes effekt bekapcsolásakor sem ment 14% fölé, így ez egy kicsit ellentmondásos lehet.

Hangzás
Első hallásra nem is rossz. Az erősítők és effektek olyan meggyőzően eredetin szólnak, hogy azt szinte öröm hallani. Minden erősítőmodell külön előfok és végfok gain állítással rendelkezik. Utóbbit VR gainre keresztelték. ez a lehetőség jól jön pl. a Fender modelleknél, ahol kitekerve a végfokot és az előfokot pedig éppen, hogy csak, egy nagyon autentikus és karakteres hangot kapunk. A teljesen jobb szélen található Output-poti kizárólag csak a kimeneti hangerőre hat. A virtuális JamVox-erősítők tisztán és toirzítottan egyaránt élethűen szólnak, ezüstös, selymes fénnyel, és amikor egy erősítőnek morognia kell, akkor ezek a modellek morognak is, éppúgy, ahogy piszkosan, úgy Voxosan, dobozosan is tudnak szólni. De ha már a VOX-nál tartunk én kifejezetten hiányoltam a Contour potit a modellekről. Megítélésem szerint ez egy olyan sajátossága a VOX erősítőknek, mely nélkül még csak véletlenül sem fogjuk megtalálni a Brian May soundot. És akkor a Top-Boostról nem is beszéltünk, ami plusz két potit jelentene normális esetben-igaz van egy ilyen nevű pedálszimuláció, de annak vajhmi kevés köze van ahhoz, amit eredetileg hivatott képviselni. Ezt hibának írnám fel, bár ettől függetlenül tényleg jók a modellek. Minden bizonnyal a kezelőbarát megoldásra törekedtek. A Vox a konkurencia erősítőit is becsületesen lemodellezte. Ez utóbbi állítás mind a Marshallokra, Fenderekre, a többi erősítőre, valamint az effektekre is igaz. A TubeScreamer éppúgy felismerhető, mint pl. az Uni-vibe modellje. Egy érdekes szolgáltatás az Audition funkció, amit a felső menü jobb szélén találhatunk. ennek segítségével egy szárazon feljátszott gitárhangra, motívumra kikereshetjük a megfelelő hangzást. Magyarul nyugodtan félretehetjük gitárunkat és átadhatjuk magunkat a hőn áhított hangszín megtalálásának. Végeredményül kijelenthetjük, hogy a komplett Erősítő- és Effekt szekció magas minőséget képvisel. A VOX egyértelműen rengeteg energiát és munkát fektetett a modellező technológiába fejlesztésébe. Önmagában ezek a modellek a Jam funkció nélkül is már megérték a pénzüket és bátran alkalmazhatjuk őket egy esetleges felvétel során, amit viszont magas minőségi szinten tud ellátni. Itt egyébként jól jöhet a Noise Reduction pedál, ami pl. egy Strat esetében szinte elengedhetetlen a felvétel során, még akkor is, ha nem CRT monitorunk van, hanem egy TFT. Sajnos ezek a szimpla hangszedők minden zajt összeszednek, de ez már egy másik iromány témája Megemlíteném azonban azt is, hogy ez a bizonyos Noise Reduction nem egyenlő a noise gattel,ami számomra nagyon hiányzik a programból.

Jammelés
Felvételt magán a progin belül is készíthetünk. Közvetlenül az erősítő és effekt szekció alatt található az obligatórikusnak mondható négy nyomógomb, melyekkel pörgethetünk, lejátszhatunk és természetesen fel is vehetünk. Utóbbi esetben először megnyomjuk a felvétel gombot, majd ezt követően a lejátszást és máris indulhat a felvétel. Ha pedig valaki éppen az egyik kedvenc előadójával szeretne együtt jammelni, annak ott van a GXT. Itt gyorsan megemlíteném, mennyire kezelőbarát a program. A már említett playerbe a Srag&Drop módszerrel dobhatunk bele bármilyen a számítógépen található zeneszámot, fájlt. Ehhez elegendő egy sajátgép-ablakban kikeresett pl.mp3, amit ha megfogunk és a player zeneszámíi közé húzunk, az azonnal integrálódik a listába. Az úgynevezett Center-Canceller nem egy újkeletű dolog. Valójában nem csinál mást, mint az adott frekvenciát fáziskioltással megszűnteti a sztereóközépből. Igen ám, de mi van akkor, ha az „útban lévő” szóló vagy ének, nem középen van? Egy normál center-cancellerrel itt bajban vagyunk, de a Guitar-XTraction toolnak ez nem okoz gondot. van egy pár előre beállított preset erre az estre, de ha még ez sem volna elég, akkor egy grafikus felületen mi magunk is eljátszadozhatunk ezzel a funkcióval. Kiegészítésképpen ott van még három csúszka is, melyek ugyanezt a funkciót töltik be. Szinte teljesen kiirthatjuk vele a szólógitárt vagy az éneket, ám ezzel sem árt óvatosan bánni. A Jam részlegen belül változtathatjuk az adott nóta tempóját vagy éppen hangmagasságát is, de mint az várható volt, hamar hallhatóvá válik az ún. Jitter effekt és az eredeti dal széttöredezik, szaggat. A hardver közeltéri monitornak lett titulálva, de valójában a két 3”-os hangszóró csak 1,5Watt teljesítmény képes leadni. Egy közepes szobában viszont ez éppen elég arra, amire kitalálták. Azért nem árt rákapcsolni egy nagyobb teljesítményű közeltéri monitorra, mert így lényegesen jobb hangélményt kapunk. Valójában ez a kis monitor megfelel egy külső USB-hangkártyának és egy aktív hangszórónak is egyben és így a számítógépen lejátszott audio fájlok hangja úgyszintén szól rajta.

Összegzés
A teszt során megbizonyosodhattunk arról, hogy a Vox munkája a modellezés terén jó irányba halad. A JamVox már egy beérett, késztermék, mely megannyi jó erősítő és effekt szimulációjával figyelemre méltó ellenfele lehet a konkurenciának. Az integrált GXT további fénypont a programban. Mindent összevetve egy nagyon jó kis motyót kapunk a pénzünkért és ki tudja, talán ez a minőség előszele is lehet a hamarosan megjelenő új VT-erősítőknek a ValveTronix-szériából."

Forrás


Hát máshol így néz ki egy JamVox teszt. Én pedig nagyon nem szeretném ragozni hiszen itt feljebb szinte minden le van írva ami fontos. De azért a szempontokról leírom, hogy nekem mi is a véleményem!

Hardver: Tökéletesen meg van oldva, minden rajta van amire szükségünk lehet.

Képernyő: Egy újdonság ami mindenképp pozitív: pickup-selector, amikor egytekercsesből kettő, és vissza. Viszont maga a képernyő nekem személy szerint nem tetszett! (Akkor már inkább a Guitar Rig 3)

Hangzás: Magát a programot egy Cort KX5 típusú gitárral próbáltam ki. Tényleg meggyőzően és szépen szól. A hang nem késik minden rendben van vele.

Összegzésképp annyit mondok, hogy fasza cucc ez a JamVox, de nem az amire szüksége lehet az embereknek. Otthon jammeléses unaloműzésnek tökéletes, de ennyi. Az ára is igen "kellemes" 54.000Ft. Én azt mondom, hogy ennyi pénzért veszek egy fullos hangkártyát a gépembe, vagy egy erősítőt, mert jobban járok velük!

Üdv!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése